Hopp til innhold
blå bakgrunn med Osloregionen logo

Vellykket felles faggruppesamling i Indre Østfold!

 

23. mai ønsket Indre Østfold og Osloregionen IPR velkommen til to-dagers felles faggruppesamling for Osloregionens administrative faggrupper.

Direktør, Målfrid Baik og spesialrådgiver Eivin Winswold i Osloregionen ønsket forsamlingen velkommen med henholdsvis gongong og kubjelle

Samlingen startet i Askim rådhus, med velkomsttale og innlegg fra ordfører i Indre Østfold, Saxe Frøshaug. Kommunedirektør Wenche Folberg ga en orientering om Indre Østfold kommune 2.0, og kommunen tok oss deretter med på en byvandring i Askim sentrum, der vi fikk bevitne noen av kommunens nyeste byutviklingsprosjekter, blant annet nye boligområder med høy kvalitet og grønne uteområder nær Askim stasjon.

Direktør for plan og teknikk i Indre Østfold, Hilde Brandsrud, presenterte landets største kommunebyggeri, mens prosjektleder Tommy Hågensen redegjorde for konseptet Samordnet varedistribusjon. Håvard Kristiansen fra Norsk Kjernekraft innledet om potensialet for kjernekraft i Norge, og hvilke juridiske og praktiske utfordringer som må løses, mens Bjørn Thorud fra Solenergiklyngen viste fram en rekke pågående prosjekter innen solkraft i Norge.

Byvandring i Askim sentrum

Besøk på Vamma – Norges største elvekraftverk

Et av høydepunktene den første dagen var besøk og omvisning på Vamma kraftverk. Her fikk deltakerne blant annet oppleve en unik arkitektonisk og teknisk tidsreise. Kraftverket ligger i Glomma, på grensa mellom Indre Østfold og Skiptvet kommune, og er Norges største elvekraftverk, med en årsproduksjon på 1580 GWh. Kraftverket utnytter et fall på 28,5 meter mellom Kykkelsrud og Vamma. Produksjonen startet i 1915 med to turbiner, og er senere bygget ut i flere byggetrinn. I 2019 ble Vamma 12, den tolvte og foreløpig siste turbinen, satt i drift. Vamma 12 ga ny kraftproduksjon på 230 GWh, tilsvarende det årlige strømforbruket til 11 500 eneboliger.

Vamma er Norges største elvekraftverk, med en årsproduksjon på 1580 GWh.

 

Elvekraftverkene i Glomma genererer ikke bare ren og fornybar kraft, men også gode inntekter. Vertskommunene ved kraftverkene langs Glomma får inntekter blant annet gjennom eiendomsskatt, mens Oslo kommune og flere kommuner i Innlandet får inntekter fra sitt eierskap i Hafslund kraft, som eier og driver elvekraftverkene i Glomma. Staten tar også sin del av overskuddet gjennom grunnrenteskatten, en skatt på fortjeneste på naturressurser.

Turbinene står på rekke og rad i produksjonshallen, de eldste godt over 100 år gamle

 

Produksjonshallen har god takhøyde, og vinduer fra gulv til tak

Besøket på Vamma vekket stor interesse blant deltakerne, og spørsmålene til de dyktige fagfolkene ved Vamma var så mange at det nesten var vanskelig å få med seg delegasjonen hjem..

 

Første dag ble avsluttet med middag på Scandic Brennemoen. Her med regionrådsledere: Jon Eivin Svagård i Kongsbergregionen, Ola Haave fra Folloregionen, Inger Kammerud fra Ringeriksregionen, Terje Pettersen i Mosseregionen, direktør i Osloregionen Målfrid Baik, Dag Aanensen fra Drammensregionen og Erik Unaas fra Indre Østfold

 

Dag 2. Faggruppemøter og opplevelser i Indre Østfold

Faggruppe for næringssamarbeid tilbragte dagen på fartsfylte Rudskogen Motorsportsenter. Der fikk gruppen blant annet omvisning på nytt konferansesenter.

Faggruppe for næringssamarbeid

Deltakerne fikk besøk av Sigurd A. Slåttland, gründer og eier av Slåttland Group, som delte nøkkelstrategier for hvordan en Rakkestadbedrift kan lykkes i det globale offshore-markedet.

 

 

Næringsgruppen fikk også mulighet til å kjøre go-cart!

 

Faggruppe for klima- og miljø, samt areal- og dro på en felles ekskursjon i Østfold. Alle deltakerne reiste sammen i buss, og første stopp var Hæra naturreservat med fugletårnet ved Dilleviksjøen. Marit Haakaas i Klima Østfold. Hæra naturreservat ligger i tidligere Trøgstad kommune, nå en del av Indre Østfold. Området ble vernet i 1992 for å bevare et viktig våtmarksområde med vegetasjon, fugleliv og annet dyreliv, samt et svært variert naturmiljø som representerer et vakkert og verdifullt innslag i kulturlandskapet. Kommunen ønsker at flere skal kunne glede seg over fuglelivet i Hæra naturreservat. Derfor er det bygget et fugletårn ved Dilleviksjøen, som er åpent for alle. Tårnet har en bu der en kan gå inn og varme seg og et tre meter høyt tårn. Fugletårnet ligger på nordsiden av Dilleviksjøen og gir god utsikt i alle retninger.

 

Turen gikk deretter videre til Marker kommune, der vi ble orientert om Marker vindpark og Ørje solkraftverk av Vidar Østenby i Marker kommune. Marker vindpark ble åpnet i 2019, og har 15 tubiner på 3,6 MW hver. Rotordiameter er 136 meter. Tårnhøyden er på 142 meter og totalhøyden er 210 meter. Dessverre ble vi på dette tidspunktet rammet av tett skydekke, og vi fikk bare så vidt skimtet vindturbinene gjennom bussvinduene.

Lunsjen ble inntatt på Båtkafeen, med upåklagelig utsikt

Lunsjen ble inntatt på den meget vakre Båtcafeen nær slusene i Ørje. Vi fikk deretter en kort omvisning i Kanalmuseet og presentasjon av interkommunal plan for naturmangfold ved Lars Selbekk, vannområdeleder for Haldenvassdraget. Vi fikk også en spennende orientering om Haldenvassdragets unike biologi ved Catharina Broch.

Slusene ved Ørje

 

Under returen til Brennemoen ble det holdt innlegg om b.la viltforvaltning, bruk av droner m.m av Pål Sindre Svae, rådgiver/viltforvalter Indre Østfold kommune

 

 

Foto: Erik Unaas og Osloregionens sekretariat
Ta kontakt dersom du ønsker tilsendt bilder fra samlingen.

Presentasjoner fra 23. mai – Askim Rådhus  (lenke kun gyldig til 17. juni)