Sveriges beste velkomsttilbud – Osloregionen dro på studietur
En delegasjon på ti kolleger fra Osloregionen og Arendal dro på studietur til Sverige i starten av februar for å lære av suksesshistorier innen velkomsttjenester, onboarding og talentutvikling. Turen, organisert av Osloregionen, ga deltakerne verdifull innsikt og inspirasjon til å utvikle velkomsttjenestene i sine respektive kommuner og regioner.
Man kan ikke digitalisere en varm velkomst!
Malmø: Onboarding med fokus på kultur og oppbevaring
Delegasjonen startet turen med et besøk til Malmö kommune, hvor Henrik Nilsson og Jenny Hägerklint delte erfaringer fra sitt Onboarding Malmø-program. Programmet, som har en tydelig kulturell og myk tilnærming, har vist seg å være effektivt for vise frem byen og mulighetene som kommunen kan tilby både av karriere, kultur og idrett.
Lund: Suksess med myk landing og karriereutvikling
Neste stopp var International Citizen Hub Lund, der Lisa Andersson og Martina Åkerlund presenterte suksesshistorier knyttet til «soft landing» og karriereutvikling for internasjonale talenter. Deres tilnærming har vært imponerende og har bidratt til å styrke Lund som et attraktivt sted for utenlandske talenter, og er godt annerkjent i regionen. De tilbyr både drop-in veiledning for internasjonale, kurs over flere uker som heter «Kick-start program», og de gjør enkeltvis arrangementer som er åpne for alle.
International Citizens Hub Lund var et varmt og hyggelig sted for internasjonale å komme, for å få hjelp og bistand til å trives i Lund og regionen.
Gøteborg: Full pakke for talentattraksjon og velkomsttjenester
Siste stopp på turen var Gøteborg. Her besøkte delegasjonen det imponerende International House Gothenburg og Move To Gothenburg. Lovisa Bohlin og Niklas Delersjö presenterte deres helhetlig tilnærming til talentattraksjon og velkomsttjenester, som inkluderer alt fra rekruttering og profilering, soft-landing og karriereutvikling. Gøteborg har et fresh lokale sentralt i Gøteborg hvor de også tilbyr drop-in timer med veiledere, samt kurs, karrieremesser, og arrangementer. Det var fokus både på sosiale aktiviteter, men også karriereutvikling for medfølgende partner, samt praktiske kommunale/regionale tjenester.
Utrolig spennende besøk og her fikk Niklas og Lovisa mange spørsmål om oppsett, organisering og finansiering så det tyder på at deltagerne hadde i bakhodet hvordan de kunne jobbe ut tilsvarende tilbud i egen region.
Gøteborg var helt tydelig på at det var helt naturlig at kommunen og regionen hadde slike tjenester fordi de internasjonale talentene bisto deres næringsliv, betalte skatt og var verdifulle innbyggere.
Veien videre
Delegasjonen har absorbert kunnskap, stilt spørsmål og diskutert hvordan de kan implementere beste praksis i sine respektive regioner. Det er klart at det er mye arbeid som gjenstår, men alle ti deltakere er motiverte til å være kreative, strategiske og koordinerte i sine neste steg. Kanskje vi kan rapportere på noe snart? 🤩
Osloregionen IPR har ambisjon om å skrive en søknad til Interreg ØKS programmet med fokus på velkomsttilbud og vil samarbeide videre med partnere i Sverige og Arendal for å se om vi kan få til et felles prosjekt på tvers av landene.
Takk til arrangører og deltakere
Osloregionen ønsker å takke Oslo kommune (ved internasjonalt kontor) for finansiering til studieturen!
Takk også for deltagelse og engasjement fra:
- Thea Ullhaug Pope (Oslo kommune)
- Maria Hermandatter Hoff (Lillestrøm kommune)
- Eli Arnkværn Bryhni (Hamarregionen utvikling)
- Gina Finsrud (Halden kommune og Søndre Østfold)
- Martine Mæland (Oslo Business Region)
- Dag Aanensen (Drammensregionen)
- Asbjørn Flo (Asker kommune)
- I tillegg var våre gode kollegaer fra Arendal med på studieturen, som forberedelse til Interreg søknad. Megan Elizabeth Sommer Strand og Tonje Mathilde Holand Salgado fra Welcome Hub Agder deltok.