Hopp til innhold
blå bakgrunn med Osloregionen logo

Kick-off EU-prosjektet SEADITO i Oslo Rådhus

 

18. september var forskere, kommuner og andre aktører samlet i Oslo rådhus for å markere oppstarten på SEADITO, et treårig prosjekt som er en del av EU- Mission “Restore our Ocean and Waters”, der Oslofjorden er ett av 6 case.

I Oslo rådhus deltok partnere fra 7 land som del av kick-off for prosjektet. Sintef og Osloregionen IPR er de norske partnerne i prosjektet.

Byrådsleder i Oslo kommune, Eirik Lae Solberg åpnet lanseringen, der han i sin tale vekta både Oslofjordens betydning for de som bruker den, men også konsekvensen av en fjord i kollaps.

 

SEADITO – En del av EU Mission Ocean

SEADITO er en del av EUs «Restore our Oceans and Waters» (Mission Ocean), som har som mål å beskytte og gjenopprette helsen til havene innen 2030. Prosjektet skal utvikle sosio-økologiske analyser og modeller for å støtte EUs satsing på digitale tvillinger av havområder (DTO) og restaurering av hav og farvann.

– SEADITO har seks casestudieområder som dekker ulike kyst- og havområder i Europa. Flere søsterprosjekter, inkludert EcoTwin, SEADOT, SURIMI og Iliad DTO, delte sine innsikter ved lanseringen, forteller Henning Sten Hansen, SEADITO-koordinator og professor ved Aalborg Universitet.

Arne Jørgen Berre, fra SINTEF Digital, la til at nye sensorer vil forbedre datakvaliteten i de digitale tvillingene, noe som vil bidra til mer realistiske og fremtidsrettede modeller.

Som en introduksjon til utfordringene i Oslofjorden ga Even Moland fra Havforskningsinstituttet en innledning om 130 års utvikling i fjorden.  Eva Næss Karlsen fra Osloregionen IPR presenterte hvorfor prosjektet er interessant for kommunene i regionen. Deltakelse i et EU-prosjekt er også en viktig milepæl for Osloregionen som organisasjon. Dette er første gang vi er med i et EU-prosjekt. Lene Lad-Johansen fra Sintef Digital ga en introduksjon til noen av problemstillingene prosjektet vil analysere for Oslofjorden som case.

 

Samarbeid og fremtidsutsikter – oppstart av prosjektarbeidet

Partnerne i prosjektet hadde også arbeidsmøter i Oslo, med interne diskusjoner om prosjektets mål og hvordan de fem arbeidspakkene skal implementeres. Miriam von Thenen fra IoW leder arbeidspakken om casestudier, og påpeker at disse representerer mangfoldet av Europas kyst- og marine systemer.

Erasmia Kastanidi fra Hellenic Centre of Marine Research og Pyry Kettunen fra Finnish Geospatial Research Institute presenterte hvordan de sosioøkologiske modellene og teknisk implementering vil bidra til å støtte digitale tvillinger av havet.

– Å skape en digital tvilling av havet har gått fra drøm til virkelighet. Målet er at SEADITO skal utvikle verktøy, som vil bidra til å ta beslutninger mot målet om sunne hav og vann innen 2030, avsluttet Sten Hansen.