Innledet på AID-seminar om behovet for arbeidsinnvandring
Hvordan beholde internasjonal kompetanse i Norge?
Mari Strømsvåg fra Osloregionen IPR holdt innlegg om hvordan tiltrekke og beholde internasjonal kompetanse under Arbeids- og inkluderingsdepartementets interne seminar «Knapphet på arbeidskraft og arbeidsinnvandring» 17. mars 2025.

Strømsvåg pekte på at det er krevende å sikre nødvendig arbeidsinnvandring for å dekke næringslivets behov, og at det trengs bedre nasjonal tilrettelegging. Blant tiltakene hun løftet frem var behovet for mer effektivt byråkrati knyttet til arbeidstillatelser og ID-registrering, samt bedre informasjon om det å bo og jobbe i Norge.
Hun påpekte også at andre land i større grad aktivt promoterer karrieremuligheter internasjonalt, mens Norge henger etter. Språkkurs, jobbmuligheter for partnere og sosiale utfordringer ble trukket fram som barrierer for integrering.
Avslutningsvis fremmet Strømsvåg tre konkrete ønsker fra Osloregionen:
-
En nasjonal Work in Norway-funksjon som promoterer Norge som arbeidsland
-
Forenkling av byråkratiet for arbeidsinnvandrere og familiene deres
-
En samlet innsats for å skape en inkluderende velkomst, både nasjonalt, regionalt og lokalt
Seminaret samlet ansatte fra flere departementer for å drøfte løsninger på den økende knappheten på arbeidskraft.
Det forventes økt knapphet på arbeidskraft framover, og flere land ser på muligheter for å tiltrekke seg «kloke hoder» fra tredjeland. Selv om arbeidsinnvandring kan bidra til å dekke det løpende behovet for arbeidskraft dersom arbeidsinnvandrere kommer og forblir i jobb, er arbeidsinnvandring trolig mindre egnet til å løse de langsiktige utfordringene knyttet til aldring av befolkningen. Seminaret ønsker å belyse ulike sider ved arbeidsinnvandring som virkemiddel for å redusere knappheten på arbeidskraft.
Invitasjon fra AID
I tillegg til Osloregionen deltok NHO og LO for deres vurderinger, samt forskere på teamet fra Frischsenteret, Oslo Economics og Fafo, og
det var også innledere fra AID, UDI og NAV om dagens politikk og reguleringer.